Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

SOFIX записа четири положителни сесии през седмицата

В рамките на индекса най-много на седмична база поскъпнаха акциите на „Адванс Терафонд“ - с 2,66%

SOFIX записа четири положителни сесии през седмицата

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

 

Оборотът на Българска фондова борса в петък достигна най-ниската си стойност за седмицата, което може да е сигнал, че част от трейдърите вече са се отправили на почивка. Все пак обаче бичите настроения бяха преобладаващи на пазара.

Водещият бенчмарк SOFIX се повиши с 0,06% в последния работен ден за седмицата до 583,78 пункта. Показателят записа четири положителни сесии, които му донесоха ръст от 0,53% на седмична база.

По-широкият показател BGBX40 в петък прибави 0,05% към стойността си до 115,32 пункта. Равнопретегленият BGTR30 беше единственият, който се понижи с 0,14% до 507,92 пункта. Секторният измерител BGREIT се придвижи във възходяща посока с 0,10% до 127,04 пункта.

„След като достигнаха локални дъна в средата на май, индексите отчитат леки повишения отчасти и заради сезона на отчетите, когато много компании разпределят дивиденти и привличат някакъв ограничен интерес към себе си. Това обаче е временно явление, което скоро ще отшуми”, коментира за investor.bg Даниел Димитров, изпълнителен директор на УД "Реал Финанс Асет Мениджмънт".

Оборотът на регулиран пазар достигна 145,7 хил. лв. след сключени 138 сделки с 33 емисии. Най-голям оборот в рамките на сесията беше прехвърлен по позицията на „Сирма Груп Холдинг“ – малко над 22 хил. лв. след 7 сделки.

За цялата седмица оборотът на регулиран пазар възлезе на 2,9 млн. лв., което е с близо 16% по-малко от предходната седмица.

От състава на SOFIX за разлика от миналата седмица, когато само четири дружества повишиха стойността на книжата си на седмична база, сега само четири регистрират спад. При други четири няма изменение в цената на акциите им, а седем са на плюс.

Най-печелившата компания за седмицата е „Адванс Терафонд“ АД, чиито книжа поскъпнаха с 2,66%. На второ и трето място по ръст се наредиха „Химимпорт“ АД и „Холдинг Варна“ АД със съответно 2,35% и 2,06%.

На обратния полюс, най-много поевтиняха акциите на „Сирма Груп Холдинг“ АД – с 4,48%. ТБ „Първа инвестиционна банка“ АД отчете спад в цената на книжата си с 3,09%, а „Еврохолд България“ АД – с 1,96%.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Новини и анализи
Акциите на „Сирма Груп Холдинг“ поскъпнаха с над 12% за седмицата